maanantai 13. toukokuuta 2013

Vuonna 2015

Sitä jää hetkittäin miettimään, että mitä haluan Golden Horsen olevan vuonna 2015. Talli on silloin 13 vuotta vanha - mikäli siis on yhä pystyssä. Ja oikeastaan juuri tämä kysymys tallin olemisesta on se, joka määrittää paljon tallin tulevaisuuden suunnitelmia. Sillä GH:han on pystyssä, jos vain haluan pitää sen pystyssä. Se, millaisena talli toimintaansa pyörittää, onkin aivan eri asia.

Yksi asia on selvää: ratsastuskoulusta en luovu. Sitä olemme olleet alusta asti ja sillä statuksella tallin tulen joskus kuoppaamaan. Me emme pysty samaan kuin huippusiittolat tai kisakeskukset. Tällainen puskakisailu ja -kasvatus sopivat minulle paljon paremmin.

Olen viime viikkoina ajatellut tuntitoimintaa. Se on ollut tauolla nyt viime keväästä lähtien (vai jopa pidemmän aikaa, enhän minä enää edes muista). Tarkoitus oli aloittaa tunnit nyt kevään aikana, mutta sille ei jäänyt enää energiaa. Olen tajunnut, että täysimittainen tuntitoiminta - koska mihinkään puolivillaiseen nimilista-härdelliin en sitoudu - sekä kattava hoitajatoiminta vaatisivat, että pitäisin tallia pystyssä päätyönäni. Valitettavasti työnantajani ei maksa minulle siitä, että päivitän 8 tuntia päivässä nettiheppatallia.

Haluaisin kuitenkin kovasti nostaa syksyllä tuntitoiminnan taas jaloilleen. Tähän on parikin syytä:
1) Vaihtelu virkistää. Vaikka tavallaan pidänkin hoitotarinoiden kommentoinnista, olisi ihana vaihteeksi suunnitella tunteja, seurata tuntilaisten edistymistä ja kirjoittaa tuntipalautteita. Iso homma, mutta erilaista kuin pelkkä hoitotoiminta.

2) Tallilla on ihania ratsuja, jotka menevät kohta ihan hukkaan! Hoitajat saavat toki nauttia hevosista täysillä kun ne eivät hölkötä tunneilla, mutta kun joukkoon lisätään nyt kesän aikan ruunattavat orit, olisi syksyä varten kasassa niin uskomattoman upea tuntiratsujoukko, ettei paremmasta väliä. Puhumattakaan siitä, että yritän ostaa GH:seen vielä pari uutta ratsutammaa.

Mutta enhän minä voi potkia hoitajia pihalle ja sanoa, että "sori, meillä on nyt vain tuntitoimintaa"! Haluan, että tallilla häärää myös hoitajia, haluan edelleen lukea hoitajatarinoita ja järjestää vain omalle porukalle toimintaa. Oppia tuntemaan kanssaharrastajia, koska siitähän siinä myös on kyse. Onneksi tänään päivätyön lomassa koin viimein kaivatun ahaa-elämyksen: mitä jos hölläänkin kurssitoiminnasta? Jos annan hoitajille täysin vapaat kädet hoitamiseen, he saavat liikuttaa hevosia niinä päivinä, kun hevonen ei ole tunneilla. Minulle jää aikaa kommentoida hoitotarinoita, sekä pyörittää tuntitoimintaa. (Tosin eivät kurssit niin kovin paljon minua työllistä, että kyllä tuntien aloittaminen tulee viemään enemmän aikaa)

Syyskauteen on kuitenkin vielä 3 kuukautta aikaa. Siinä ajassa voisi ehtiä valmistelemaan tuntipaketteja muutamien ensimmäisten tasojen osalta, päivittämään tuntihevoslistat ja suunnittelemaan uusia ryhmiä. Olen jopa valmis ottamaan jonkun ulkopuolisen opettajan tallille - tämä on jo historiallista (virtuaalisissa iltapäivälehdissä kohuttaisiin: "GH:n yksinvaltias jakaa vastuuta - katso kuvat").

Mutta että mitä se tarkoittaisi vuoden 2015 kannalta?
Että silloin Golden Horse olisi tuntiratsastajien kohtaamispaikka, opetuskeskus ja samalla tarjoaisi mahdollisuuden vapaaseen hoitamiseen. Tai ehkä 2015 olen niin vapaa-ajalla siunattu ihminen, että kurssitarjonta on taas mukana touhussa.

Mitään virallista ja lukkoonlyötyä en vielä päätä, mutta annan ajatusten hautua. Muutos on joskus erittäin hyvästä ja myönnän kadehtivani hieman Latun Tallia siitä, että Latu on ihan surutta muokannut tallin toimintamuotoa ja menoa vuosien varrella haluamallaan tavalla. Miksi GH:n pitää jumittaa ainaisesti samoissa jutuissa, miksi olen niin jääräpää?

Enemmittä itsesyytöksittä: kesää ja syyskautta kohti!

2 kommenttia:

  1. Toi idea on kyl hyvä, että, kurssitoiminta hölläisi, tai lajikurssit vois jättää, ja tuntitoiminta alkais. Mut lajikursseja ei pois !

    VastaaPoista
  2. ja viel, oon Inka, Viiran hoitaja.

    VastaaPoista