tiistai 12. marraskuuta 2013

Marraskuun kuulumisia

Tätä kirjottaessani jännitän paria tulevaa tapahtumaa: KRJ:n laatuarvostelun marraskuun tilaisuuden tuloksia, jossa Golden Horse monen vuoden tauon jälkeen edustaa jopa kaksi hevosta! Ennen Areten Sabinaa ja Meeldiv Taigia laatiksessa on käynyt vain edesmennyt suomenhevosori Kullan Tupsu-korva, aka Topi, joka sai silloisen KRJ-IV -palkinnon lokakuussa 2005. Tämän lisäksi jännää on myös pian ilmestyvä Virtuaalinen Hevosmaailma -lehti, jonka tuleva numero on pyhitetty ratsastuskouluille. GH:lla on myös kauhansa sopassa - tottakai. Täytyy muuten sanoa, että Jazzumi on tehnyt upeaa työtä lehden kanssa.

- - - -

Olen viime aikoina pohtinut tallin ikääntymistä, jossa yksi IRL-kuukausi vastaa kolmea virtuaalikuukautta. Varsinkin silloin kun tallille syntyy uusi varsa ja sijoitan sen kasvattitalliin, alkaa tuo ikääntyminen tuntumaan todella hitaalta. Esimerkiksi tämän kevään ihanat tammavarsat Lilli ja Viivi saapuvat päätalliin 5 vuoden ikäisinä vasta vuonna 2015. Siihenhän on ikuisuus! Toki on hyvä, että tallissa ei kiirehditä, jotta ehdin keskittyä jokaiseen hevoseen ja välillä ottamaan rennommin. Ja on tällä kääntöpuolikin: kun päätallissa täyseläkkeelle jää kasvattini Jatta, en voi ymmärtää, mihin vuodet ovat menneet.

Asia on vielä harkinnassa, mutta ajattelin pientä nopeutusta ikääntymiseen. Tammikuusta alkaen voisin ehkäpä ikäännyttää hevosia 1kk = 4kk -mallilla. Se ei tee liian suurta eroa ja pitää yhä ihanat kasvattivarsat yli vuoden pikkutallissa, mutta antaa kuitenkin pienen lisäpotkun. Sillä jopa tällä nopeammalla tahdilla hevoset saisivat elää meillä 7 IRL-vuotta ennen kuin siirtyvät tuntieläkkeelle. Luulisi siinä ehtivän vaikka ja mitä :)

- - - -

Tuntien suhteen tilanne on se, että suunnitelmat on tehty ja lyöty löyhästi lukkoon. Tällä hetkellä aherran alkeis- ja jatkokurssin parissa. Toivon, että saan ennen tammikuuta kasaan myös He C1-kurssin ja tammikuun aikana alkeisestekurssin. Näillä päästäisiin jo hyvään vauhtiin. Teknisellä puolella onkin sitten opetellemista, mutta onneksi pipariina ystävällisesti avustaa koodiviidakossa. Saa nähdä mikä on lopputulos tammikuussa, mutta kova on ainakin yritys!

- - - -

Tarkoitus olisi pian myös suunnitella ensi kesän varsat, tehdä lista eläkeläisistä ja päätalliin siirtyvistä nuorista. Kasvatustoimintaan ja varsinkin orien olotilaan tahdon muutoksia. Tarkoituksena on tästä lähtien tarjota myytäville kasvateille luonnerungon lisäksi myös kuva mukaan, mikäli ostaja sitä haluaa käyttää. Sukuselvityksiä olen niin laiska kirjoittamaan, että se jää uuden omistajan kontolle - ei kaikkea sentään valmiiksi anneta :b Sen lisäksi olen ajatellut, että tallissa olevat orit ruunataan viimeistään tiettyyn ikään (olkoon vaikka 8 tai 10v), oli niillä jälkeläisiä tai ei. Oreista voidaan ottaa talteen muutama siemenannos, jotta niitä voidaan käyttää jalostuksessa tulevaisuudessa. Mutta näin taataan se, että meillä ei seisoskele tallissa upeita tuntiratsuja tyhjänpanttina vain sen takia, että tunnilla olisi muuten kiima-aikaan järjetön kaaos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti