maanantai 21. lokakuuta 2013

Tuntitoiminnan suunnittelua

Ei ole ihan helppoa lähteä suunnittelemaan kevätkauden tuntitoimintaa. Ehkä ensimmäinen askel on se, että tuntitoiminta ei ole se suosituin toimintamuoto virtuaalimaailmassa (kisaaminen ja kasvattaminen taitavat viedä voiton), koska tunneilla käyminen vie aikaa ja energiaa niin ratsastajalta kuin opettajalta. On siis syytä hetki - tai vaikka kolmekin - pohtia, mitä oikein tahtoo. Nyt tuntuu siltä, että olen käyttänyt koko syksyn siihen, että mietin kevään tuntikalenteria.

Tunteja Golden Horsessa on järjestetty periaatteessa aina, mutta tarinamuotoisesti syyskaudesta 2007 lähtien. Toiminta kuihtui kasaan keväällä 2011, kun oma aika alkoi olla liian rajallista. Huomasin, että kommentointi vain myöhästyi myöhästymistään, eikä sellainen kuulosta kovin hyvältä asiakaspalvelulta. Sillä asiakkaita vartenhan tätä hommaa pyöritetään. Toki itse tykkään pitää tunteja, mutta varsinaisesti en niistä itse hyödy.

Kirjoitin aiemmin tuntihevostilanteesta, joka on sittemmin parantunut kahden hevosen voimin. Kasvattitallista muuttaa marraskuussa kaksi sypäkkää suomenhevostammaa, joista toinen on koulu- ja toinen estepainotteinen. Hevospuoli on siis takuulla hoidossa, koska ryhmäkoon aion pitää pienenä. Tällä yritän hallita mahdollista ajanpuutekaaosta, joka kuitenkin keväällä odottaa. Kokopäivätyö ja kotona odottavat tuntitarinat eivät ole osoittautuneet hyviksi ystäviksi. Mutta hevosten sijaan on pohdinnan alla pari muuta tekijää.

Tuntimuoto
Liekö muoto väärä sana, mutta mitä olen katsellut muita ratsastuskouluja, on nimilista-tunnit jälleen kovassa suosiossa. Helppojahan ne ovat, mutta eivät kovinkaan hyödyllisiä saatika inspiroivia. Tarinatunnit ovat ainakin Seppeleessä yhä voimissaan. Golden Horsessa olen tykästynyt ns. "aktivoiviin tunteihin", joissa tarinan lomassa on lomakkeen lailla täytettäviä kohtia. Nämä ovat saaneet kiitosta ja niiden kanssa tahtoisin jatkaa.

Ongelma on vain siinä, että tuntirunkoja pitäisi nyt kirjoittaa roimasti. Paljon ehtii kirjoittaa samalla kun tuntilaiset etenevät, mutta etumatkaa olisi hyvä saada. Alkeis- ja jatkokurssi vaativat vain tarkistuksen, ja He C1 -tasolta löytyy tarinamuotoisia pohjia liki parikymmentä kappaletta. Koska tarkoituksena olisi noudattaa oheisen kaltaista tuntisuunnitelmaa, pitää muun muassa alkeistason tunteja kirjoittaa eri lajeille.  (Toim. huom. Valjakkotunnit tuskin alkavat keväällä, koska minun täytyy ensin perehtyä lajiin tarkemmin itsekin)



Olisi mahtavaa, jos osaisin luoda jonkinlaisen tietokannan, jossa tuntirungot, -tarinat ja -kommentit kulkisivat ja ne voisi julkaista suoraan hevosten päiväkirjoihin. Tämä on vain haave, sillä osaamiseni ei millään yllä näin korkealle.

Nimilista-tunnit eivät ole minua varten. Ne ovat liian helppo, liian "easy way out". Lumetoimintaa, sanon minä. Olen hieman ankara itselleni, kuten saatatte huomata ;)

Palkkio tunneista
Tähän asti palkkio tunneista on ollut yksilöllinen kommentti sekä eteneminen tuntitasoilla. Mutta riittääkö tämä? Pitäisikö tunneista saada jotain muutakin palkkiota?

Olen miettinyt sellaista, että järjestäisin kisoja/luokkia, jotka ovat avoinna vain Golden Horsen tuntiratsastajille - toki heidän omilla hevosillaan. Tai ehkäpä myös valmennuksia samalla idealla. Nämä kun ovat asioita, joista tuntilainen hyötyy omassa virtuaalitouhussaan. Toki tämä alkaa kuulostaa aikamoiselta tuntilaisten "ostamiselta", mutta olisi kovin kurjaa suunnitella hieno tuntikausi ja huomata, että ratsastajia ei saavu lainkaan. Kisat ja valmennukset kuormittavat minua jälleen lisää, mutta niiden ajankohdan sekä määrän pystyn päättämään itse.

Toki voisi olla myös sellainen leikkimielinen kisa, että tuntikauden kolme ahkerinta ratsastajaa saavat palkinnon: oli se sitten teksti-, kuva- tai vaikkapa kisapalkinto. Ehkä tämä innottaisi ihmisiä käymään tunneilla ja panostamaan tuntivastauksiinsa.

---

Ennen kaikkea tällä hetkellä omalta kannaltani tärkeää on se, että saisin monipuolisen ja toimivan tuntitoiminnan pystyyn, jota on mieluista pyörittää. Tykkään kirjoittaa kommentteja, mutta se ei saa olla liian työlästä. Siksi kokeilen nyt pienempiä ryhmiä ja vähän tiiviimpää tuntikarttaa.

Mutta tärkein kysymys kuuluu - mikä saisi juuri sinut virtuaalisille ratsastustunneille?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti