sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Uusia hevosia

Viime kuukausien aikana tallissa on ollut vilkkaampi muuttovirta kuin vuosiin. Minulla on ollut vähän huono tapa vain säilöä omia kasvatteja tallessa ja unohtaa toisilta talleilta ostaminen. Jokin älynväläys nyt sitten tuli, kun tajusin että talliin olisi aika saada uutta verta (liekö foorumeilla pyörivät lama-topicit, joissa harmitellaan virtuaalimaailman seisahtuneisuutta). Vertailun vuoksi: viimeisin ulkoa ostettu hevonen on Areten Sabiina, 2.4.2007. Että kuuden vuoden sisäänpäin kääntyneisyys oli syytäkin lopettaa.

Ensin meille muutti kaunis connemaratamma Aidan Grania. 8-vuotiaalla tammalla on kykyä niin kouluun kuin esteillekin, mutta myönnän tehneeni päätöksen ihan vain rodun perusteella. Kuten Hoitokurssi 1:sen suorittaneet ovat aikoinaan kurssivastauksiin kirjoittaneet, connemara on yksi lempiroduistani. Edellinen connemaramme Evelyn's Star kuoli heinäkuussa 2010 - josta päästäänkin toiseen poniostokseen. Ceryn upealla tallilla, Aida Connemarasilla, oli muutama muukin poni myynnissä. Listaa selatessani tajusin, että myytävänä oli myös ori, jonka emä on kasvattimme GH's Delaney, emänemä edellä mainittu Evelyn's Star ja emänisä toisen tallini menestynyt esteori Deln Dunstan. Hetken "apua apua, ei oo totta, tää mun pitää saada!" -hepulin jälkeen tein orista tarjouksen, ja niin 7-vuotias Aidan Damhnaic (olen jopa oppinut kirjoittamaan nimen ilman tarkistamista) muutti Granin vanavedessä päätalliin.

C-t Aidan Grania
C-o Aidan Damhnaic
brdbg-t Miumiu Krypton
sh-o Susikko BREEikä se ostaminen tähän jäänyt. Innostuin tyhjistä karsinapaikoista niin paljon, että kirjoitin Virtuaalifoorumille ympäripyöreän ostoilmoituksen ajatuksella "tarjotkaa mitä vaan, kunhan ei ole liian nuori". Ja ilmoituksia vain sateli! Olin juuri viikonloppua viettämässä mökillä ilman tietokonetta ja sunnuntaina kotiin palatessani riemastuin vaihtoehtojen määrästä.

Ensin oli helppoa karsia pois ne, jotka olivat liian nuoria, liian harvinaisesta rodusta (pyrin kuvittamaan hevoset omilla valokuva-arkistoilla tai muutamissa tapauksissa piirtämällä) tai joilta puuttui luonne. Tarkoitukseni oli ostaa yksi pieni poni ja yksi puoliverinen, mutta tottakai suunnitelmat muuttuivat matkalla - jälleen kerran :)

Ensimmäinen valinta oli helpoin ostopäätökseni ikinä. Viivuska tarjosi minulle upeita brandenburg-kasvattejaan. En voi sanoin kuvailla, kuinka paljon ihailen Viivuskan kasvatustyötä kyseisen rodun parissa. Nyt kun viimein saapui mahdollisuus ostaa yksi noista upeista hevosista talliin, oli vaikeaa vain päättää kuka. Puoliveritammaa kaivattiin, ja sellaista, jonka sukutaulun pituus mätsäisi Ekun sukutaulun kanssa (taas varsat mielessä, on tässäkin ratsastuskoulun pitäjä...). Valituksi päätyi Miumiu Krypton, joka jatkaa samaa luonnelinjaa kuin aiemmatkin puoliveritammamme: haastava diivailija, jolla on kuitenkin niin upeat liikkeet, ettei parempaa löydy koko Sorsalammen pitäjästä.

Pikkuponien tarjonta oli ostotopicissa aika kehno, joten päädyin kuitenkin lisäämään supisuomalaisten hevosten määrää tallissa. Komea suomenhevosori Susikko BRE - aiemmin kimo, mutta kasvattajan kanssa keskusteltuamme nyt realistisemmin rautias - on kuin ilmetty vanhuksemme Osiirin Aukusti. Samanlainen zen-ratsu, jolla ei ole kiire eikä hätä koskaan. Koska väistämättä aika jättää Akusta vielä joku päivä (ikää on nyt jo 30 vuotta), on Ukko täydellinen seuraaja.

Grani ja Mimmu ovat jo kantavina ja varsovat joulukuussa. Damia ja Ukkoa odottaa vielä ruunaus, joskin tarkoituksena olisi jättää molemmista muutama pakaste tulevaisuuden varsoja silmällä pitäen.

Ja jottei tulevaisuus näyttäisi vain varsapainotteiselta, niin sananen uusien hevosten koulutustasoista: kaikki uudet ratsut hyppäävät 90-100cm esteitä. Dami on koulutukseltaan He B, Ukko ja Grani He A ja Mimmu jopa Va B. Tämä tuo huomattavaa lisäpotentiaalia kevään tuntikautta suunnitellessa!
... ja tuntikaudesta kirjoitettakoon lisää ajatuksia ensi kerralla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti