perjantai 23. elokuuta 2013

11-vuotias GH!

Liki viikko sitten (15.8) Golden Horse täytti salakavalasti 11 vuotta. Se on upea saavutus ja olen erittäin ylpeä talllistani - kyllä tässä vaiheessa saakin olla. Mutta mikä parasta, intoni on taas huipussaan. Aikaahan minulla ei ole yhtään sen enempää, jonka vuoksi tuo syntymäpäiväkin vierähti ohi ilman, että huomasin koko asiaa.

Pitkä ikämme on kesän aikana näkynyt jälleen hevoskannan muutoksissa. Arvokkaat ja pitkäikäiset täyseläkeläisemme ovat jälleen paria yksilöä pienempi lauma, kun pv-ruuna Lumivuon Phantom sekä shet-tamma Pilven Tallukka menehtyivät heinä-elokuun vaihteessa. Koska kyseisistä hevosista ei ole vielä kirjoitettu, ja ovatpa nämä eläkekaverit seisseet niin huomaamatta tallisakin, niin on syytä ehkä kerrata molempien elämän tarinat.

Lumivuon Phantom, eli Tomi, saapui tallille 7.12.2005. Eikä ruuna ollut mikä tahansa tuntihevoskaartia koristava hörökorva, vaan tallin ihkaensimmäinen puoliverinen. Ja kuten tiedämme, eipä tuon rodun haaliminen Tomiin jäänyt. Siihen asti tallia olivat hallinneet pääkasvatusrotumme: suomenhevoset, shetlanninponit sekä andalusiat. Sporttinen puoliverinen tuntui itsetäkin aikamoiselta hankinnalta. Nyt meillä olisi ratsu vaativille estetunneille! Ennen tallille pääsyä Tomi ruunattiin, koska en edes aavistanut paapovani jonain päivänä puoliverivarsoja tallissa.

Upeasta Lumivuosta peräisin oleva Tomi on oikeasti rodultaan suomalainen puoliverinen, vaikka se onkin sivuilleen merkitty perinteiseksi puoliveriseksi. Lähisuvusta löytyy kuitenkin suomiveren lisäksi myös yksi KWPN sekä englantilainen täysiverinen. Ehkä tähän nojaten pv on täysin sallittu rotumääritelmä. Ruunan suvusta löytyy legendaarisia kasvattajatunnuksia, kuten Greymask's sekä Kuujärven. Taitoahan Tomin sukulaisilta ei puutu, mutta taisimme vaatia ruunalta sen verran vähän, että se jäi "vain" 110cm esteradoille. Eipä se ikinä Tomin menoa haitannut (:

YLA3-palkinnolla palkittu Tomi saavutti kevyet 12 sijoitusta elämänsä aikana ja siirtyi tuntieläkkeelle maaliskuussa 2013. Sanoisin, että ruuna oli varsinkin ensimmäiset 3 vuottaan meillä erittäin onnekas hoitajien suhteen. On tiettyjä hoitajapareja, jotka ovat jääneet mieleeni ikuisesti, ja Tomi kera Heidi P:n on yksi heistä. Heidi osallistui ruunan kanssa ahkerasti tallitapahtumiin, kirjoitti kauniita ja eläviä tarinoita heidän arjestaan. Ja mikä parasta - Tomin herttainen luonne syveni kerta kerralta enemmän! Tomille kävi siis hoitajiensa kanssa juuri niin kuin omistaja voi toivoa: se heräsi todella eloon.

Siirrytään toiseen suurpieneen persoonaan, Pilven Tallukkaan. Talluksi nimetty ponitamma muutti tallille helmikuussa 2005. Poni oli sitä suuren tilausvarsojen aikakautta, jolloin meillekin saapui monia ihania uusia hevosia talliystäviltä tilaamalla. Joskus minusta tuntuu, että Tallu oli sukunsa puolesta vähän liian hieno tuntiponiksi. Ehkä sen takia se olikin ahkerasti jalostukäytössä elämänsä aikana.

Tallu ehti toimia monta vuotta alkeis- ja jatkokurssiponina. Ja voi sitä ilon määrää, kun ratsastajat pääsivät ensimmäisen kerran keventämään tamman ravissa! Tallusta jään nimenomaan kaipaamaan sen mutkatonta asennetta tuntiratsuna olemiseen. Harmi, että pienen kokonsa vuoksi se ei kovin paljon tuntikäytössä ollut.

Siirtyessään täyseläkkeelle lokakuussa 2012 taakse jäivät 73 kisastarttia ja niillä saavutetut 12 sijoitusta. Kovin ahkera kisaponi Tallu ei siis ollut (tai siis omistaja, poniahan on turha syyttää), mutta siitä huolimatta saimme kokoon tarvittavat pisteet YLA3-arvonimeen. Kisatuloksia tärkeämpiä saavutuksia ovatkin Tallun neljä jälkeläistä, 3 oria ja yksi tamma. Harmillisesti vain jokainen jälkeläinen on jäänyt ajan jalkoihin ja unohtunut omistajiltaan. Tein aikoinaan myös päätöksen, että Tallun pitkän suvun vuoksi en jäätä siitä yhtään varsaa talliin. En osaa jotenkin hallita jo valmiiksi pitkiä sukuja suunnitellessani tulevia GH-varsoja.

Hoitajia Tallulla riitti vuosina 2005-2008 paljon, mutta sitten tulikin hiljaista. Kuten Tominkin kohdalla, muistan myös Tallulta yhden hoitajan - negatiivisessa mielessä tosin. Hoitajan oli kovin hankala uskoa tallin silloisia sääntöjä, enkä minä toki salllinut, että juuri hankkimallani upealla ponitammalla ratsastettiin kiitolaukkaa metsässä ensimmäisellä hoitokerralla. Tai että poni vahinkoastuttiin tallin suomenhevosorin toimesta. Mielikuvituksella ei ollut rajoja, minä yritin estellä ystävällisesti parhaani mukaan ja hoitaja otti vain lisää vettä myllyynsä. Lopulta jouduin erottamaan hoitajan, joka huuteli vielä muutaman päivän tallin vieraskirjassa hävyttömyyksiä niskaani. Kyseinen hoitaja jää Golden Horsen historiaan ainoaksi henkilöksi, joka on jouduttu erottamaan talliporukasta ja joka sai kaupan päälle vielä kirjoituskiellon vieraskirjaan. Näistä ajoista on onneksi opittu - puolin ja toisin :)

Tallu muistetaan myös hupsun tarhakaverinsa Toffan (sh-ruuna Toffa Sant, yksi tallin perustamishevosista) kera. Iso suomenhevonen ja pieni shetlanninponi herättivät ihmetystä kävijöissä, mutta olivat kuin paita ja peppu - aina keksimässä uuden suunnan johon juosta, uuden kohdan kaverissa jota rapsuttaa tai uuden paikan levittää heinäkasan syötäväksi. Toffan kuoltua Tallu ei saanut aikaan samanlaista ystävyyttä uuden tallikaverinsa kanssa.

Voisin vielä runoilla uusista tulokkaistamme, mutta jääköön tuo ensi kertaan :)

1 kommentti:

  1. Olipas kiva lukea blogikirjoitus Golden Horselta, vaikka ikävä näitä karvakorvia tuleekin!

    Tomi oli yksi miun suosikki tuntihevonen, erityisesti esteillä! Heidinkin muistan varsin hyvin aina Tomin karsinasta.

    Jäänpäs tänne odottelemaan seuraavaa blogitekstiä ja infoa uusista hevosista :)

    VastaaPoista