tiistai 23. heinäkuuta 2013

Tuntiratsut

Vaikka ratsastustuntien syyskauden alkamisesta ei ole mitään takeita, tein huvikseni lyhyen kartoituksen siitä, millaisia tuntiratsuja Golden Horsella olisi tarjota. Ja täytyy sanoa, että yllätyin kyllä taas hevoskannan ikäjakaumasta. Päätallissa on tällä hetkellä 22 hevosta eikä kasvattitallista muuta nuorukaisia ennen marraskuuta. Lyhyt tilasto näyttää tältä:

10 tuntikäyttöön soveltuvaa hevosta, joista
2 on pikkuponeja
4 isoja poneja
4 hevosia

5 on ratsastettavuudeltaan helppoja
5 on ratsastettavuudeltaan vaativia

8 soveltuu maastotunneille
8 soveltuu estetunneille
3 soveltuu valjakkotunneille

Tästä voimme vetää johtopäätöksen: uusia hevosia todella tarvitaan! Meillä on tallissa kolme ihastuttavaa oria, joista pitäisi pikapikaa saada jälkeläiset talliin kasvamaan, jotta sukulinjat jatkuisivat ja herrat saisivat leikkauspöydän kautta siirtyä tuntiratsuiksi. Toki aina voidaan ottaa talteen sitä maagista pakastetta ja teettää varsoja myöhemmin. Se tuntuu vaan jotenkin... huijaamiselta (vaikka keväällä kirjoitinkin tehneeni tämän katalan tempun Haraldin kohdalla).

Talliin on jo muuttanut yksi uusi poni ja toinen on tulossa (joskin tämä toinen on ori). Kirjoitan näistä kahdesta tulokkaasta vielä lisää myöhemmin, mutta muutoin hankintalista näyttäisi tältä:

- puoliveritamma (2 polvea sukua, jotta voimme käyttää tammaa jalostukseen tallissa jo olevien orien kanssa), yleispainotus He A / 90-110cm
- shetlanninponitamma, yleispainotus, ei ajoponi

Eikä toisaalta tekisi yhtään pahaa ostaa vaikka uutta suomenhevosta talliin. Vaikka onhan noita jo omasta takaa vaikka kuinka paljon, mutta kukapa niitä voisi vastustaa... :) Toisaalta olen miettinyt myös jotain sporttityyppistä torinhevostakin. Sellainen voisi olla aika veikeä kaveri tallissa! Ja takuulla loistaisi lajissa kuin lajissa.

Ei meidän tuntikaarti sinällään huonolta näytä, koska tarkoitus on panostaa pienryhmä tunteihin (max 4 ratsukkoa) ja tuntitarjonta tulee alkuun olemaan aika pieni. Mutta sitten kun (huom, kun!) joskus vauhtiin päästään ja pystymme tarjoamaan koulu-,  este-, maasta käsin-, valjakko-, maasto- ja maastoestetunteja, niin on syytä olla tallissa enemmän kuin 10 uraa kiertävää yksilöä. Tai sitten on siirryttävä yksityistuntien pitoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti